ارسال توسط
mo dir در تاریخ 18 تیر 1397 14:32
( گروه:
پرسش و پاسخ,
صابئین )

صابئين ، جمع صابى در لغت، كسى است كه دين اوّليش را ترك كرده و به آئين ديگر گرويده و چون ستارهپرستان از عبادت خدا به پرستش ستارهها گرائيدند به اين اسم ناميده شدند.
کلمه صابئين سه بار در قرآن به كار رفته است (بقره، آيه 62 - مائده، آيه 69 - حج، آيه 17). و مفسرین ذیل آن درباره اینکه صابئین از اهل کتاب بوده اند یا نه بحثهایی ارائه کرده اند.
صاحب مجمع البيان با نقل قولهاى مختلف در اين باره مىنويسد: قتاده مىگويد- صابئين- قومى معروف و شناخته شده هستند و دينى مخصوص به خود دارند و يكى از ويژگيهاى آنها اين است كه ستارگان را پرستش مىكنند و بزرگ مىشمارند و به صانع عالم و خداوند اقرار دارند همچنين به معاد و به بعضى از پيامبران. سدّى مىگويد: صابئين طايفهاى از اهل كتابند كه زبور داود را مىخوانند. خليل مىگويد: دين آنها شبيه به دين نصارى است و خود مىگويند كه ما بر آئين نوح هستيم. ابن زيد مىگويد: اينان داراى يكى از اديان جزيره موصل هستند كه عبارت- لا اله الّا اللّه- را قبول دارند. گروهى ديگر گفتهاند: اينان از اهل كتابند و فقها گرفتن جزيه را از آنها اجازه دادهاند. سپس شيخ طبرسى مىنويسد- و عندنا لا يجوز ذلك لانّهم ليسوا باهل كتاب- يعنى چون صابئين اهل كتاب نيستند جزيه از آنها جائز نيست.
صابیان دو گروهند : گروهی که صبّه و صابئة البطائح ، ماندایی ، مغتسله و ناصوری نیز خوانده می شوند، پیرو یک آئین باستانی بوده اند که تحولاتی یافته و گونه هایی از آن در خاور میانه ظهور کرده است و بازماندگان این آئین در خوزستان و جنوب یافت می شوند . ازاين فرقه در در بین مردم به عنوان «صبّي» نیز ياد مي شود. آيين آنها شباهتي با يهوديت و مسيحيت دارد و خود را پيروان حضرت يحيي مي دانند.
گروهی دیگر از صابیان به علت کمک به نشر علوم در جهان اسلام شهرت یافته اند صبیان حرّان هستند، که در آغاز قرن سوم هجری نام صابی را برای خود برگزیدند وبه آن مشهور شدند.
صابیان خود را پیرو حضرت یحیی علیه السلام می دانند ولی رهبانیت را حرام می دانند معابد ایشان همیشه کنار رود جاری بنا می شود، یکی از آداب مقدس ایشان تعمید است که از یحیای تعمید دهنده به یادگار مانده است.
آشنایی با ادیان بزرگ الهی ، حسین توفیقی ص175
بررسي عقايد و اديان،مصطفي نوراني
ترجمه و تحقيق مفردات الفاظ قرآن ،ج2،ص:375
ترجمه مجمع البيان ،ج1،ص: 126 و198
منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
http://www.askdin.com/showthread.php?t=2718